Notie 5: Een goed gesprek (4) het belang van wel of niet willen

Naast het weglaten van een gespecificeerd doel of het zoeken naar consensus, is er nog iets dat een bijdrage levert aan een goed gesprek. namelijk van het willen. Wil een deelnemer echt deelnemen aan het gesprek? Vaak merk je dat iemand iets uitspreekt, maar dat zijn of haar lichaamstaal het tegenovergestelde zegt. Daar moet je aandacht besteden. Het ‘willen’ beïnvloedt het onbewust doelmatige in een gesprek. Het zet dit als het ware uit. Met als gevolg dat het de mogelijkheid tot echt contact verbreekt.

Vraag een aanvaller om uitleg
Niet echt de wil hebben om aan het gesprek deel te nemen, zie je ook terug bij deelnemers die iemand anders hard aanpakken. Met de bedoeling om zelf buiten schot te blijven. Ook hier moet je direct aandacht aan besteden. Niet bij de aangevallene, maar bij degene die aanvalt. Vraag hem of haar om uitleg en kijk naar wat er dan gezegd wordt. Dat geeft een confrontatie met het willen en de intenties. Als dat consequent gebeurt, neemt die houding af en groeit de wil om daadwerkelijk deel te nemen aan het gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken uit (ter beveiliging) *

Categorieën
Reacties
    Zaken van belang

    Zaken van belang is mijn persoonlijk mediaplatform. Hier publiceer ik mijn Noties. Gedachten en ideeën over zaken die ik, de naam zegt het al, van belang vind. En dat zijn er nogal wat. Van pedagogiek en antroposofie tot politiek. En van innovatie tot ‘het nieuwe werken’. Wilt u reageren op een van de Noties, dan kan dat natuurlijk.

    Leo Stronks.